ارزش های قابل تأمل در حوزه (1)
قبل از هر قلم زدنی ، از تمام دوستان حوزویم که از این سیاهه "گرفته" می شوند،عذر می خواهم.
محیط های علمی در یک مسیر ، هم رنگ و هم مسیرند و آن فضای حاکم علمی ست .ولی به نظر هر محیطی دارای حالات و روحیات و رفتارهای هست که آن را از باقی جدا می کند .حوزه هم به عنوان یک مرکز علمی - ارزشی، دارای رویکردهایی است که باعث تفاوت رنگ حوزه با مراکز دیگر شده است.
روحیات و رویکردها در محیط های علمی قابل نقد و تامل است.می توان این مسائل و روحیات را به گونه ای بررسی کرد:
مسایل تربیتی
فضای تربیتی ، کوچه پس کوچه های خاص خودش را دارد.فضایی کاملا ظریف و حساس که شاید یک روحیه مربی مسیر زندگی متربی را واژگون و یا صد شب او را ، یک شبه کند.به نظرم در خصوص مسائل تربیتی ،مسائل متفاوتی در حوزه هست . متفاوت از محیط های علمی دیگر و حتی محیط عمومی جامعه.
با یکی از رفقا ـ که ایشان هم در حوزه به تدریس مشغولند - بحث می کردیم که چرا بعد مدتی حشر و نشر با استاد ، مراجعه طلبه ها به استادان کم رنگ می شود؟
به گفتاری دیگر؛چرا در حوزه بازار مشاوره استادی که خیلی بین طلبه هاست کساد است؟
جواب دوستم خیلی قابل تامل بود. به نظر او مربی نباید خیلی بین طلبه ها باشد.مثلا به بهانه چای خوردن هم شده ، به آنها برخی مواقع جواب رد دهد و عذر ضیق وقت بیاورد.تا طلبه ها همیشه تشنه باشند.
من درست مقابل او فکر می کردم ؛ که اتفاقا همراهی زیاد مربی با طلبه ، او را خیلی کمک می کند. مربی از چای خوردن که چه عرض کنم بلکه از برخی کارهای لازم خود در برخی اوقات بگذرد و به طلبه و متربی بپردازد و از روشی دیگر برای ایجاد تشنگی استفاده کند.
متاسفانه در فضای غالب حوزه ، استادی که خیلی اهل بگو و بخند هست ، قابل قبول نیست.مثلا انتظار دارند که استادشان کم پیدا باشد.اگه استاد وقت نده ، میگن : عجب استادیه ، قدر وقتشو می دونه.ببین همیشه سرش پائینه ، مشغول ذکر و ........
تصور اشتباه طلبه ، در روحیه او اثر گذاشته و موارد پیش گفته را ارزش می داند.
باید تصور او را درست کنیم نه اینکه با رفتار طبق تصور غلط او ، روحیه منفی اش را تقویت کنیم.او باید بفهمد که استاد بیکار نیست که اهمیت کار او ، استاد را تمام وقت به عرصه کشانده است.
در بین دانشجوها و عموم مردم ،تصور کاملا برعکس است.آنها آخوندی می خواهند که اهل گپ و گفت و خنده و ......باشد در عین حالی که به عمق علمی او هم حساسند.
این روحیه ، خیلی از طلاب را از استادان خودشان محروم کرده است.
استاد معظم حاج آقا حجتی یکی از شاگردان قدیمی آیت الله بهجت هستند.ایشان فردی بسیار وارسته و اهل مطالعه گسترده -موضوعات متفاوت -می باشد. در ایام تبلیغی به مدرسه علمیه امام رضا تشریف می آوردند.تنها عیب شان !!!همین است که مدام به حجره طلبه ها سر می زند و با آنها هم سفره می شود.
متاسفانه ؛ آن تصور غلط طلبه + روحیه منفی او + دم دست بودن استاد = استفاده کمتر از استاد محترم
و حال آنکه حقیر چند شب تا دو ساعت بعد نصف شب با حضرتش همنشین شده ام و استاد مباحث مختلفی در زمینه فقه و اصول فرموده اند و ما استفاده ها بردیم.آن گونه که ما در محضر استاد بودیم ، طلبه ها بهره نمی برند و این محرومیت برای طلبه است و نه استاد.
این قصه ادامه دارد
استاد چرا ما رو رها کردین رفتین قم؟ ما منتظریم کلاس صرف